Как се поддържа каска за мотор

Как се поддържа каска за мотор

Най-важното от екипировката на моториста е каската! Тя пази най-важната част от тялото – главата.

Каската е с животоспасяваща функция и трябва да се избягват удари по нея и изпускане от високо. Това причинява невидими щети, които намаляват нивото ѝ на защита. При избор на нова каска за мотор, гледайте тя да е от известен производител. Сред тях е и японската марка Kabuto, която се предлага в електронния магазин на Бултрако Моторс.

каска за мотор Honda

Каската трябва да се почиства старателно както отвътре, така и отвън.

Чистият визьор е от изключително голямо значение за безопасността на моториста. Ако е зацапан с мъртви насекоми или мръсотия, възможността да част от това да попадне нещо в очите е голяма. След всяко каране намокрете няколко хартиени кърпи и ги поставете върху визьора за няколко минути. После просто избършете. Незабавно сменете визьора, ако го надраскате. Надрасканият визьор може да предизвика заслепяване от фаровете на автомобилите.

Съвременните каски имат отвори или въздуховоди, които функционират само ако се държат чисти. Отделяйте няколко минути седмично за почистването им. Най-лесно става с четка за зъби.

При основно почистване махнете вътрешната подплата и всички комуникационни устройства. Използвайте вода и неутрални почистващи препарати. Има специални препарати за каски.

Не се препоръчва използването на силни препарати. Те ще повредят защитния EPS слой във вътрешната част на черупката. Той е здрав, енергоефективен, издръжлив, има изолиращи и абсорбиращи свойства. Способността му да абсорбира ударите намалява след 5 години. Това е и срокът за употреба на дадена каска.

EPS слоят намалява и се втвърдява с 4-5% на година. Това е нормален процес на износване, уязвим е и трябва да се пази. Дори лек удар на каската може да причини невидими пукнатини по EPS слоя.

Не оставяйте каската близо до гориво, силни химикали или топлина. Това може да навреди защитния EPS слой. Съхранявайте я в оригиналната ѝ опаковка.