Да включа ли застраховка при резервиране на полет?

Представете си, че сте организирали своята мечтана почивка, закупили сте самолетни билети и сте помислили за всичко до най-малкия детайл. Но едва ли мислите, че ще ви се наложи да включите застраховка при непредвидени ситуации. Все пак кой иска да мисли за нещо лошо? Какво се случва обаче, ако все пак попаднете в непредвидена ситуация? Тук на помощ идва застраховката.

Защо да включим туристическа застраховка?

Застраховката ви осигурява защита при различни непредвидени ситуации по време на пътуването и ви спестява допълнителни разходи и главоболия. Тя ще ви даде нужното спокойствие и възможност да се насладите на почивката и отдиха си по време на пътуването. При какви ситуации може да я използваме? Най- често свързваме туристическите застраховките с покриване на медицински разходи (вкл. лечение на COVID-19), медицински транспорт или спешна медицинска помощ, включително внезапна или случайна смърт или нараняване. Чрез застраховката може да получите и обезщетение при изгубен, откраднат или повреден багаж или изгубени документи за самоличност. Ако ви се наложи да я ползвате е необходимо да докладвате за щетите и да следвате насоките в застрахователната полица.

Какво представлява застраховката при анулация на полета?

В допълнение може да закупите застраховка за анулация на пътуването. Най-общо казано тази застраховката ви възстановява покрити, невъзстановими разходи, свързани с отменен полет. Ако авиокомпанията с която ще летите отмени полета ви, вие трябва решите дали да приемете друг полет или да откажете своето пътуване. Ако решите да не резервирате отново след отменен полет, тогава авиокомпанията трябва да ви възстанови парите. Това важи дори ако сте закупили билет без възможност за възстановяване. Авиокомпаниите обаче често издават това възстановяване под формата на кредит за пътуване или ваучер, вместо в брой.

Какво остава обаче с другите разходи като резервация в хотел или билети за музеи и атракции, които вече сте закупили? Тук се намесва застраховката за пътуване. Ако вашата авиокомпания не може да ви отведе до планираната дестинация поне 24 последователни часа от първоначално планирания час на пристигане поради природно бедствие, лошо време или стачка, тогава вашите обезщетения за анулиране на пътуване започват. Това означава, че можете да анулирате пътуването си и да подадете иск за вашите предплатени, невъзстановими разходи за пътуване.

Ако пътуването ви вече е започнало и пропуснете поне 50% от продължителността на пътуването си поради отменен полет, тогава вашите обезщетения за прекъсване на пътуването могат да възстановят тези предварително платени, невъзстановими разходи за пътуване. Друга опция от която може да се възползвате е да приемете предложението на авиокомпанията за друг полет. Все пак ще стигнете до местоназначението си, но по-късно от планираното.

Като обобщение може да заключим, че при възникване на проблем, застраховката ще ви бъде много полезна. Разбира се, че никой не иска да попада в ситуация, в която му се налага да я използва, но е по-добре да подсигурите себе си и хора с които пътуваме и да включите застраховка, когато купувате своите самолетни билети